Jangan Terlalu Risau Anak Tak Dengar Kata Kita, Tapi Risau Anak-Anak Sedang Tengok Kita

Facebook Instagram YouTube

Kita selalu risau anak tak dengar kata tapi dalam masa yang sama kita lupa sebenarnya kita kena risau anak-anak sedang tengok kita.

“Kenapa degil sangat ni? Susah nak dengar cakap ibu dengan ayah hah?” tengking si ibu pada anak kecilnya yang baru berusia 4 tahun dan berlari sana sini di tempat awam.

Kita selalu harapkan anak-anak dengar kata. Setiap arahan dan larangan ibu dan ayah mesti dipatuhi. Kalau boleh kita tak mahu anak-anak jadi nakal dan tak tahu duduk diam.

Tetapi Pernahkah Kita Terfikir Bahawa Anak Kecil Memang Sifat Semula Jadinya Suka Bermain Dan Sangat Aktif. Mereka Adalah Amanah Dari Allah Yang Mesti Dididik Sebaik-Baiknya.

Mungkin nasihat daripada Ustaz Ebit Lew ini mampu membantu kita yang selalu cepat naik tangan dan naik angin dengan sedikit kenakalan anak-anak kecil.

Seorang bertanya saya ustaz, tanya ibu bapa ini, kami sedih sebab anak saya 2 orang terlalu nakal. Seorang 5 tahun dan seorang 3 tahun. Dia selalu memalukan saya depan ramai orang. Dia jatuhkan apa sahaja barang yang dia pegang. Dia pukul adiknya. Dia berebut barang dengan semua orang. Dia menjerit kuat-kuat. Saya selalu tak tahan dan cubit dia kuat-kuat. Tapi rasa bersalah pula rasanya..tapi memang saya tak boleh sabar…sebab dosa saya dulu-dulu ke. Memang perangai kami ke dulu-dulu..

Ustaz boleh baca doa apa-apa untuknya…

Anak-anak harta paling mahal

Allah sayang puan. Sebenarnya anak-anak ini rahmat Allah yang besar dalam hidup kita. Merekalah harta kita yang paling mahal dan berharga dunia dan akhirat.

Anak-anak apa sahaja mereka buat sebenarnya mereka dahagakan belaian kasih sayang ibu bapanya. Mereka hanya ingin perhatian atau masa kedua ibu bapanya. Tulah kadang-kadang ibu memberi masa dengan baik. Tapi bapa pula tiada masa langsung buat anak-anak. Lebih malang anak menjadi mangsa geram suami isteri yang bergaduh atau stress.

Ya Allah…Membesarkan anak-anak di zaman mencabar ini memerlukan keduanya suami isteri bersama-sama belajar ilmu, berkasih sayang, bersama-sama berdakwah dan mendidik, bersama-sama menangis malam dalam tahajud meminta rahmat Allah.

Bersama-sama memberi masa buat anak-anak. Bagi anak-anak ‘love’ = ‘time’ masa yang berkualiti..lagi banyak beri masa dan perhatian lagi kita sayang mereka.. Kita selalu pandang telefon tapi lupa pandang wajah anak-anak…bagaimana keadaan mereka..Allah…maafkanlah kami semua.

Lupa beri masa pada anak

Kita sayang mereka tapi lupa beri masa. Sehingga anak-anak tak belajar erti cinta dan sayang dari ibu bapa. Anak-anak yang cergas dan aktif sebenarnya ialah Daie Allah bila besar nanti. Merekalah bakal jadi seperti Usamah b Zaid ra. Siapa tahu dialah menjadi ketua jemaah orang Islam yang menyebabkan Allah tinggikan kalimah Allah. Kembalikan kegemilangan zaman hidupnya Rasul saw.

Jangan mengukur kejayaan mereka dengan pelajaran semata-mata. Sebab kita tak tahu rupanya anak kita bakal Allah hidupkan Islam di seluruh dunia. Menjadi matahari hidayah. Sangkaan ibu bapa doa yang paling kuat buat anak-anak. Hargailah kebaikan mereka.

Jika orang lain pandang rendah anak kita. Kita kecil hati. Tapi paling sedih jika ibu bapa sendiri pandang rendah pada anaknya….doakanlah mereka..tadah tangan selalu sebab kita semua tak pandai didik anak. Kita berusaha yang terbaik. Tapi kita benar-benar memerlukan pertolongan Allah. Ya Allah, betapa diriku sayang anak-anakku. Kau sayangilah mereka. Kasihilah mereka. Jadikan mereka matahari hidayah seperti sahabat rhum.

Sebut nama Allah dan Rasul sentiasa

Anak-anak memang perlu tempat untuk bermain. Umur sehingga 7 tahun umur mereka dilayan dan dituruti. Hidupkan amalan Ta’lim dalam rumah setiap hari paling kurang setengah jam. Rahmat penuh dalam rumah yang ada majlis Ta’lim. Nama Allah dan Rasul saw disebut. Anak dapat sifat dengar dan taat..bawalah mereka bersama duduk Ta’lim.

Sebelum tidur dengar kisah Nabi dan sahabat. Cerita pada mereka sebelum tidur.. Cuba lihat di keliling kita ramai orang yang berjaya hari ini dulu sangat banyak bawa masalah tetapi ibubapa mereka tak pernah putus asa dari didik dan doakan anak-anaknya.

Ingat satu pesanan orang tua-tua. Jangan terlalu risau anak tak dengar kata kita. Tapi risau anak-anak kita sedang tengok kita. InsyaAllah ada rahmat semua tu. Supaya kita sedar kita berhajat pada Allah. Saya sendiri pun tak pandai dan anak-anak masih kecil.

Hanya rahmat Allah yang kita harapkan..rahmatnya dulu yang selamatkan kita. Allah jugalah yang akan selamatkan anak-anak kita.Bacalah doa surah Al-Ahqaf ayat 15 insyaAllah anak kita bakal jadi Daie dan orang yang menghargai Islam ini. Yang cinta Allah dan sayang umat Nabi saw.

Sumber: Ebit Lew

 

 

===================================

NAK DAPATKAN FORMULA CIKGU IZNAN?

Order FORMULA CIKGU IZNAN

===================================

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.